Mind

Belemmerende overtuigingen

Belemmerende overtuigingen… Ook wel gelimiteerde geloofsovertuigingen of energetische blokkades genoemd; woorden met dezelfde betekenis en dezelfde impact. Op jou, jouw omgeving én jouw leven. In deze blog neem ik je virtueel mee in de wereld van belemmerende overtuigingen; ik leg je uit wat ze zijn, hoe ze (zijn) ontstaan én hoe je ze kunt doorbreken waarna ze je los kunt laten. Lees je mee?

Wat zijn belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn – verrassing – overtuigingen die jou, voornamelijk onbewust, belemmeren. Ze gaan voornamelijk over jezelf, jouw kunnen en jouw leven. Een paar voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn: ‘’Ik ben het niet waard’’, ‘’Ik kan dit niet’’, ‘’Dit is niet voor mij’’ & ‘’Ik ben niet goed genoeg’’. Ze kunnen zich echter ook vertalen als: ‘’Het gaat mij niet lukken om zwanger te worden’’, ‘’Ik trek altijd ‘foute’ mannen aan’’ of ‘’Ik moet volledig geheeld zijn om A of B te kunnen doen’’. Deze overtuigingen kunnen jou bij letterlijk álles belemmeren wat je doet, wilt doen en/of wilt bereiken. Belemmerende overtuigingen zijn gelimiteerde geloofsovertuigingen die jou (onbewust) limiteren; ze kunnen jouw potentie beperken. Het zijn energetische blokkades die jou (onbewust) kunnen blokkeren.

Hoe ontstaan belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen kunnen zich naar aanleiding van verschillende oorzaken in jouw onderbewustzijn gemanifesteerd hebben. Denk hierbij aan jouw opvoeding, bepaalde (traumatische) gebeurtenissen in dit leven, bepaalde (traumatische) gebeurtenissen uit vorige levens of de maatschappij waarin je bent opgegroeid en momenteel leeft. Hieronder ga ik in op de verschillende oorzaken en benoem ik verschillende soorten belemmerende overtuigingen:

Opvoeding

De manier waarop je bent opgevoed kan (onbewust) veel invloed hebben (gehad) op jouw belemmerende overtuigingen. Als je jong bent, ben je je nog niet (zodanig) bewust van alles wat er om je heen gebeurt en/of gezegd wordt. Aangezien de kans is groot dat jouw ouders ónbewust en vaak vanuit hun eigen pijnpunten belemmerende overtuigingen op jou als kind zijnde geprojecteerd hebben, is de kans groot dat jij momenteel óók met onbewuste belemmerende overtuigingen kampt; denk hierbij aan een moeder die altijd enorm hard heeft moeten werken of een vader die altijd negatief over geld sprak. Naar aanleiding hiervan manifesteren deze belemmerende overtuigingen – in dit geval over geld – zich in jouw onderbewustzijn en kunnen deze zich vertalen als: ‘’Ik kan alleen maar rondkomen door heel hard te werken’’ of ‘’Over geld praten heeft een negatieve lading dus geld is slecht’’.

Maatschappij

De maatschappij kan (onbewust) ook veel invloed hebben (gehad) op jouw belemmerende overtuigingen. Maatschappelijke conditionering is ‘gemeen’, mede omdat dit vaak heel ‘sneaky’ wordt toegepast. Denk bijvoorbeeld aan dieet-reclames waarin er op een subtiele manier duidelijk wordt gemaakt dat je ‘moet’ afvallen en dus niet goed bent zoals je bent, maar denk ook aan het systeem waarin we leven… Velen zijn opgegroeid in een maatschappij waar ‘’Doe maar normaal, want dan doe je al gek genoeg’’ de norm was en nog steeds een gedeeltelijk is, met de volgende belemmerende overtuiging als gevolg: ‘’Doen wat niet in het plaatje past is gek of abnormaal’’, met bepaalde gevoelens (hallo angsten), gedragingen en gevolgen van dien. Maatschappelijke conditionering gaat vaak jaren terug en kan erg hardnekkig zijn, al komt er (gelukkig) steeds meer ‘echtheid’ en diversiteit op de online én offline markt.

Gebeurtenissen

Bepaalde (traumatische) gebeurtenissen uit zowel dit leven als vorige levens kunnen eveneens (onbewust) veel invloed hebben (gehad) op jouw belemmerende geloofsovertuigingen. Eigenlijk kan élke gebeurtenis impact hebben (gehad) op jouw belemmerende overtuigingen. Of het nu om het afrekenen van je boodschappen gaat of het meemaken van emotionele mishandeling in een toxische relatie (‘’Al mijn relaties zijn gedoemd te mislukken’’). Voorbeeld: Stel, je maakt een aantal keer mee dat er een storing is bij de kassa tijdens het afrekenen van je boodschappen; jouw onderbewustzijn kan dit dan (gaan) vertalen als ‘’Het afrekenen van mijn boodschappen kan nooit zonder gedoe’’, wat een belemmerende geloofsovertuiging is. Er zijn dus allerlei soorten belemmerende overtuigingen, op micro,- meso- en macroniveau.

Hoe ga je om met belemmerende overtuigingen?

Belemmerende overtuigingen zijn gedachten, en gedachten hebben invloed op ons gevoel; ons gevoel heeft weer invloed op ons gedrag en onze gedragingen hebben gevolgen. Op deze manier werken belemmerende overtuigingen (vaak onbewust) door in ons gedrag en kunnen we (wederom onbewust) vast komen te zitten in een vicieuze cirkel. Het is dan ook belangrijk om deze cirkel te doorbreken, maar dit kan alleen als je je bewúst bent van je belemmerende overtuigingen; alles begint bij bewustzijn. Zonder bewustzijn kun je namelijk niet de acties implementeren die nodig zijn om de cirkel te doorbreken. Je kunt op verschillende manieren omgaan met belemmerende geloofsovertuigingen; je kunt ze onbewust negeren, je kunt ze bewust negeren of je kunt besluiten om de cirkel te doorbreken en je leven op alle vlakken te transformeren (ik ben hiervan het levende bewijs). Hieronder lees je hoe…

Wat kan je doen om belemmerende overtuigingen los te laten?

Er zijn meerdere dingen die je kunt doen om de bovengenoemde vicieuze cirkel te doorbreken en van je belemmerende overtuigingen af te komen, maar het is echter – naar mijn mening – belangrijk om je te beseffen dat het menselijk onderbewustzijn enorm sterk is en zo ook onze innerlijke zelf-saboteur (die ons veilig probeert te houden door ons niet uit onze comfortzone te laten gaan). Er is dan ook (helaas) nog geen gouden pil hiervoor; het vereist doing the work. Maar: waar een wil is, is een weg. Hoe sterk ons onderbewustzijn ook is, wat er in kon komen, kan er ook weer uit gaan. 

Stappenplan voor belemmerende overtuigingen

  1. Word je bewust van je belemmerende overtuigingen 
  2. Herbedraad jouw onderbewustzijn middels o.a. het ombuigen van je belemmerende overtuigingen en het toepassen van shadow-work
  3. Pluk de vluchten ervan ofwel zie jouw leven voor je ogen transformeren

Bij het bovenstaande raad ik oprecht aan om de hulp van een ‘goede’ coach in te schakelen die gespecialiseerd is in het doorbreken van belemmerende overtuigingen én die zelf heeft ervaren hoe lastig, maar waardevol het kan zijn. Het is naar mijn mening enorm belangrijk dat een coach echt tot de kern kan komen (aangezien veel belemmerende overtuigingen vaak erg diep zitten) én als stevige stok achter de deur kan fungeren als het op het ondernemen van actie aankomt. Het is namelijk een combinatie van bewustwording + het implementeren van de ‘juiste’ tools. Geen gouden pil, wel een gouden formule.

Mocht je hulp bij het toepassen van bovenstaande nodig hebben, voel je dan vrij om contact met mij op te nemen. Als ik mijn hele leven heb kunnen transformeren, kan jij het ook. Bij The School of Healing vind je onder de categorie ‘mind‘ ook een aantal online lessen die je hierbij kunnen ondersteunen.

Liefs, Liza

Liza Klok
Holistic Healer & Transformational Life Coach

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

    Join the mailing list

    This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.