Mind, Parenting

De kracht van familieopstellingen

Zie je dat je kind niet lekker in zijn vel zit? Ineens heel boos is, last heeft van de scheiding, pijn in zijn buik heeft voor school, extreem bang is in het donker of op late leeftijd nog in bed plast? En heb je geen idee wat je kunt doen? Maak kennis met de kracht van systemisch werken: werken met het systeem – de familie – waar je uit voortkomt.

Bovenstroom en onderstroom

Vanuit de psychologische ‘bovenstroom’ (dat wat zichtbaar is) kunnen we bedenken wat er speelt in het gedrag van het kind. En zelfs een interventie doen. Echter ligt er aan opvallend gedrag van een kind vaak iets anders ten grondslag, iets in de ‘onderstroom’ (dat wat niet zichtbaar is). Kinderen spiegelen namelijk wat er in het familiesysteem onzichtbaar aanwezig is en gráág gezien wil worden. De systemische onderstroom geeft informatie over wat er speelt. Systemisch kijken naar het gedrag van je kind brengt iets in jezelf teweeg.

Draagkracht van kinderen

Kinderen voelen haarfijn aan waar de liefde niet stroomt. En omdat kinderen dankbaar zijn dat ze het leven hebben gekregen, willen ze blokkades oplossen. Deze loyaliteit vertaalt zich in de gedachte: als jij het niet kunt dragen, dan draag ik het voor je. Dit betekent dat kinderen zich onbewust verbinden met de, al dan niet levende, (voor)ouder waar pijn, verdriet, gemis, rouw geen plek gevonden heeft. Ze dragen. En in dat dragen, komt opvallend gedrag naar voren.

“ Als er een gesprek plaatsvindt tussen het bewuste en onbewuste, dan is een opstelling het middel om te luisteren.”

Hoe kijk je systemisch?

Systemisch werk is vooral bekend van de werkvorm ‘familieopstellingen’. Daarbij ontstaat er in relatie tot de vraag een energetisch wetend veld vol informatie van emoties, bewegingen en verstrikkingen. De representanten (fysiek aanwezigen of objecten) zijn de ‘kanalen’ waardoor deze informatie vrijkomt. Systemisch werken kan ook zonder opstelling. Je kijkt dan systemisch naar een vraag, gedrag van een kind of naar een relatie. Hoe je dat doet? Door een vraag te zien als deel van het gehele systeem van persoonlijke verhalen, krachten, patronen en trauma’s die in de familielijn besloten liggen. 

Onbewuste invloed

Iedere familie heeft een overtuigingssysteem dat wordt doorgegeven van generatie op generatie. De (on)bewuste invloeden hiervan kunnen in het hier en nu dagelijks voel -en merkbaar zijn in relaties, werk, financiën, opvoeding en gezondheid. Door systemisch werk en opstellingen geef je ruimte aan dat wat dwars ligt. Het ‘dwarse’ krijgt de mogelijkheid om zijn oorspronkelijke plek in te nemen. Hierdoor kan de energie en liefde weer stromen. En jij komt weer in verbinding met je zelfhelend vermogen. 

Meer weten?

Bij The School of Healing geef ik regelmatig een masterclass over systemisch werken voor ouders!

Je bent van harte welkom!

Liefs, Bianca

Bianca is opleider systemisch werken en deep-dive opsteller. Zij leert je niet alleen contact maken met je unieke binnenwereld, maar ook met het doorleven van je emoties, blokkades en patronen. Tijdens dit proces ontdek je je eigen unieke routekaart en activeer je je zelfhelend vermogen. Uiteraard staan opstellingen en energetisch werk centraal in haar sessies.

Boeken tips:

Els van Steijn De fontein, vind je plek

Ingrid Dykstra Kind en familielot  

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

    Join the mailing list

    This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.