Parenting

Hypnobirthing: ontspannen bevallen

Wat is hypnobirthing?

Hypnobirthing is een zwangerschapscursus dat de focus legt op het ontspannen bevallen.

Tijdens deze cursus krijg je niet alleen informatie over de geschiedenis en het verloop van een normale bevalling, maar leer je ook handige ontspanningstechnieken. 

Deze kennis geeft vrouwen een versterkt gevoel van vertrouwen in eigen kunnen en is een ideale start voor de aankomende bevalling. 

De laatste jaren zijn steeds meer vrouwen een cursus hypnobirthing gaan volgen en is er ruim aanbod zowel online als offline te vinden. De meeste cursussen zijn opgedeeld in 5 sessies, voor aanstaande moeders met of zonder partner.

De voornaamste voordelen van het volgen van een cursus Hypnobirthing zijn:

 • Minder pijn tijdens de bevalling
 • Effectievere weeën en het beter kunnen opvangen daarvan
 • Een ontspannen baarmoedermond
 • Een comfortabelere bevalling voor je baby vanwege soepel weefsel
 • Je brein is kalm, zodat angst niet de overhand heeft
 • Minder kans op ingrepen inknippen of keizersnede
 • De borstvoeding komt beter op gang door alertheid

Het belang van ontspannen tijdens de bevalling

We hebben ze allemaal wel eens gezien, een bevallende vrouw in een film. 

Met veel gepuf, gehijg en geschreeuw komt het kindje ter wereld. De situatie wordt zo dusdanig geschetst dat de vrouw verre van een ontspannende, pijnloze bevalling heeft. 

Juist dit beeld, dat we zo regelmatig in de media zien, draagt bij aan spanning voor de bevalling.  Terwijl spanning en stress juist het laatste is dat we willen voor een voorspoedig verloop.

Maar lang niet alle vrouwen ervaren de bevalling als stressvol of pijnlijk. Hoe kan dat?

In 1933 kwam het boek ‘Childbirth Withour Fear’ uit, geschreven door een Engelse arts-verloskundige genaamd Grantly Dick-Read. 

Deze pionier is misschien wel de grootste promotor van het natuurlijk bevallen, zonder pijn.

In zijn boek beschrijft hij de angst-spanning-pijn theorie, dat grofweg neerkomt op het volgende.

Wanneer je bang bent komt je lichaam in de ‘vecht-of-vlucht-toestand’ waarin het adrenaline aanmaakt. Hierdoor wordt zuurstof en energie onttrokken van de baarmoeder en de baby daarin. Door een gebrek aan toevoer van zuurstof gaan de baarmoederspieren elkaar tegenwerken en neemt de pijn toe. Ook belemmert adrenaline de aanmaak van je natuurlijke gelukshormonen, endorfine en oxytocine, hetgeen juist kalmerend en pijnstillend werkt.

Angst is vaak de grootste oorzaak van een pijnlijke bevalling. 

Tijdens een hypnobirthing cursus krijg je kennis, oefeningen en technieken die de angst wegneemt en je tot rust brengt. Je mindset is een krachtige tool waaruit jij kunt putten om niet alleen te kunnen ontspannen, maar ook te kunnen genieten van jouw bevalling. Je neemt de regie terug over je lijf en voelt je sterk en krachtig.

Zelfhypnose tijdens bevalling

Hypno is kort voor (zelf)hypnose. Het is een staat van zijn waarin je ontspant en tot rust kunt komen. Je gaat helemaal op in het moment en hebt je focus maar op één ding; de bevalling.

Dit is dus wederom anders dan de media soms doet overkomen, niemand gaat je laten tokken als een kip. Bij zelfhypnose verkeer je weliswaar in een trance, maar blijf je bij bewustzijn. 

Tijdens een hypnobirthing cursus worden er ook technieken uit Mindfulness gebruikt. Mindfulness leert je om met onvoorwaardelijke en liefdevolle aandacht aanwezig te zijn.

Hierdoor voel je de signalen van je lichaam en herwin je vertrouwen in je eigen kunnen.

Moeders bezitten diep van binnen een oerkracht die, zodra je daarmee verbindt, je in de gewilde staat van hypnose en overgave brengt.

Wanneer je geest ontspant, volgt je lijf en heeft dat direct positief effect op de bevalling.

Stress, spanning en pijn hebben niet langer meer de overhand. Jij staat aan het stuur en hebt de kracht om je bevalling tot een positieve ervaring te sturen.

Wat leer je bij hypnobirthing?

Elke cursus geeft een eigen draai aan de vormgeving, maar hieronder volgen enkele onderwerpen die je in elk geval kunt verwachten:

 • Theorie en kennis rondom de bevalling zelf. Wat er gebeurt met je baarmoeder, welke hormonen een rol spelen en wat ontsluiting is.
 • Bevalhoudingen, voor extra comfort tijdens de bevalling
 • Ademhalingstechnieken 
 • Ontspanningstechnieken en zelfhypnose
 • Technieken en tips voor een positieve mindset
 • Hoe je partner je kunt bijstaan 
 • Het eerste uur na de geboorte met je baby
 • Informatie over de kraamtijd en het geven van borstvoeding

Voor wie is hypnobirthing geschikt?

Of je nu een thuisbevalling of ziekenhuis bevalling voor ogen hebt, hypnobirthing is voor iedereen geschikt. De ene aanstaande moeder heeft wat meer behoefte aan ontspanningstechnieken, terwijl de ander graag meer feitjes rondom de bevalling wil weten. Ook is er ruimte voor de rol van je partner, zodat jullie samen als een team te werk kunnen gaan.

Elke cursus biedt een ruim aanbod aan alle thema´s. Op de websites van verschillende aanbieders kun je al aardig opmaken waar de klemtoon op wordt gelegd. Je kunt de docent ook vragen om een kennismakingsgesprek. Op deze manier kun je kijken of de insteek van de docent matcht met jouw behoeftes.

De cursus wordt veelal gestart rond het begin van het derde trimester, maar zeker niet later dan je drieëndertigste week. Je kunt je starttijd altijd bespreken met je docent.

Hypnobirthing oefening voor ontspanning tijdens de bevalling

Er wordt wel eens gezegd “Een slimme meid, is voorbereid”.

Wanneer je weet wat je een beetje kunt verwachten, een geboorteplan maakt en een ziekenhuistas of kraampakket paraat hebt staan, ontneem je jezelf al een hoop stress. Dit is dan ook zeker aan te raden. Overal online heb je handige checklists voor de babyuitzet en een eventuele ziekenhuistas. Maar dat is niet het enige dat je kunt doen.

Zoals we al eerder in dit artikel hebben gelezen, is angst de grootste oorzaak van een stressvolle en/of pijnlijke bevalling. Daarom is het van belang om je mindset sterk en positief te houden. 

Oefeningen uit de onder andere Mindfulness kunnen daar een steentje aan bijdragen. Hieronder hebben we een oefening, die je vanaf het comfort van je bank kunt toepassen.

Visualisatie meditatie – hypnobirthing oefening

Visualiseren is het letterlijk inbeelden van een door jou gekozen situatie. Dit is tegelijkertijd een meditatie, omdat je gericht met je aandacht ergens mee bezig bent. Twee vliegen in één klap. Het maakt niet uit of dit je eerste keer in meditatie is, of dat je meditatie kussentje al 4 keer vervangen is door regelmatig gebruik.

Hieronder lees je stapsgewijs hoe je deze simpele oefening vanuit huis kunt doen:

 • Ga ergens zitten met een rechte rug, waar je niet gestoord kunt worden
 • Sluit je ogen en adem een paar keer diep in door je neus, uit door je mond
 • Leg je handen om je buik, om contact te maken met je baby
 • Probeer nu je ideale bevalling zo duidelijk en gedetailleerd mogelijk voor je te zien
 • Leg de nadruk op een realistische, maar positieve sfeer
 • Richt je op de zintuigelijke ervaring van jouw visualisatie. Wat zie je om je heen? Wat hoor je? Wat voel je? Draai eventueel je hoofd mee, alsof je door de kamer kijkt
 • Stel je voor hoe het voelt om je kindje voor het eerst in je armen te hebben. Laat alle gevoelens van geluk en liefde voor je stromen
 • Glimlach en eindig met een passende affirmatie zoals “Ik voel me sterk en gelukkig”, “Ik omarm deze ervaring” of “Ik ben ontspannen en sereen”. Kies een affirmatie die voor jou goed voelt en herhaal deze drie keer voor jezelf

Een visualisatie meditatie als deze werkt erg goed, wanneer je deze een paar keer herhaald. Wie weet worden ze na elke keer zelfs een stukje gedetailleerder. 

De truc hierbij is, dat je je geest bekent maakt met de veilige en vertrouwde bevalling die jij voor ogen hebt. Wat jij in ontspanning voor ogen hebt, stuurt je brein vanzelf je lichaam daartoe tot aan. Wanneer jij het kunt visualiseren, kun je het ook realiseren. 

Wanneer je gaat bevallen, kun je deze visualisatie meditatie gemakkelijk ter plekke doen. Je zoekt je veilige haven in je mind op en zal zien, dat je lichaam snel volgt. “Going to your happy place”.

Met liefde, Thania van der Hauw

Hypnobirthing cursussen

Ook bij The School of Healing hebben we een aantal fijne lessen die je kunt volgen. 

Klik op de onderstaande linkjes voor meer informatie over ons aanbod.

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

  Join the mailing list

  This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.