Mind, Spirtuality

Je intuïtie versterken in 3 stappen

Wil jij beter kunnen aanvoelen wat je nodig hebt, wat de volgende stap is of wat er bij iemand leeft? Dat vraagt om een sterke intuïtie. We hebben namelijk allemaal een innerlijke richtingaanwijzer in ons. Zet je deze in, dan heb je toegang tot een onuitputtelijke schat aan wijsheid. Jouw intuïtie vertelt je namelijk haarfijn of een persoon, keuze of situatie goed voor je is.

Maar: er naar luisteren valt niet altijd mee. Deze 3 stappen helpen je om jouw intuïtie te versterken. 

Wat is intuïtie

Ken je dat, dat je iets weet of voelt zonder bewijs? Je intuïtie is kennis door een innerlijk voelen. Het geeft ons direct informatie over ons lichaam en onze ziel in relatie tot de omgeving waar we zijn of de situatie waarin we zitten. Zo kan onze intuìtie ons helpen om te bepalen welke voeding we nu nodig hebben. Bij een kans of aanbod kan onze intuïtie ons vertellen of het een juiste stap is. Het kan ons naar een boek, persoon of situatie leiden dat ons een nieuw inzicht geeft. En het kan ons zelfs vertellen wat er bij iemand anders leeft of wat er staat te gebeuren. 

Stap 1: Vertragen en verstillen

De eerste stap om je innerlijke stem sterker te maken is te vertragen en te verstillen. Jouw intuïtie spreekt namelijk altijd, alleen ben je niet altijd in staat om het te horen. Op dat moment is er teveel ruis om je heen. Door vaker de stilte op te zoeken en in jezelf te keren, train je jezelf om naar jouw innerlijke stem te gaan luisteren. Meditatie, yoga en wandelen in de natuur kunnen daarbij helpen. Maar ook gewoon even niets doen, in je dagboek schrijven of mindful schilderen zijn effectieve methoden. Weet dat je intuïtie je vooral vertelt over wat er nu speelt of wat je nu nodig hebt. Wanneer je te druk bent, niet goed voor jezelf zorgt of veel vanuit je hoofd leeft, zal je intuïtie je vooral vertellen dat je dat anders mag gaan doen. Hoe meer rust en balans er dus is in je leven, hoe meer je in staat bent om in te tunen op jouw grotere missie in het leven. 

Stap 2: Openstaan voor de tekens

Wat er in ons leeft, vertaalt zich naar buiten. Zowel in ons fysieke lichaam als in onze omgeving. Alles is een spiegel van onze ziel, en in alles ligt een boodschap verscholen. Wanneer je bewust bent van de tekens om je heen, kan je dat veel vertellen over wat er speelt of welke richting je op mag gaan. Denk daarbij aan:

  • Een emotie, zoals opwinding of angst
  • Een fysiek gevoel in je lichaam, bijvoorbeeld een plotselinge pijn of juist warmte
  • Een sterke drang om iets te doen of ergens heen te gaan 
  • Een beeld of woord dat steeds in je gedachte komt
  • Een teken of symbool dat op je pad komt

Dagelijks even stilstaan bij wat je voelt, bijvoorbeeld door een body scan of door het op te schrijven, maakt je bewuster van de signalen van je lichaam en vergroot zo je intuïtie. Maar ook openstaan voor de symbolen die gedurende de dag op je pad komen helpt je om bewust jouw intuïtie te volgen. Ga bijvoorbeeld de dag door met aandacht voor symbolen die je opvallen, zoals een vogel die dichtbij op een tak zit, de zon die opeens doorbreekt op het moment dat je een keuze overweegt of een bloem die je ziet. Vraag jezelf af wat de betekenis hiervan is voor jou of zoek deze op. Heb je een bepaald vraagstuk? Vraag dan of je een teken mag ontvangen voor hulp of voor het antwoord. Je kan daarbij met jezelf afspreken welk teken het zal zijn, zoals een vlinder of een veer. 

3. Vertrouwen op jouw intuïtie

Als kind volgen we heel intuïtief onze impulsen: van spelen tot eten tot slapen. We twijfelen er geen moment aan of dat het klopt dat we ons verdrietig voelen of dat het juist is dat we naar voeding verlangen. Naarmate we ouder worden, beginnen we steeds meer te leunen op ons ratio voor het maken van keuzes. Hierdoor zijn we vaak vergeten hoe het is om te luisteren naar de signalen van ons lichaam of de tekens om ons heen, en durven we niet meer op onze intuïtie te vertrouwen. Leren te vertrouwen op je intuïtie is daarom misschien nog wel belangrijker dan leren hoe je jouw intuïtie kan voelen. Een goede manier om je intuïtie te versterken is door regelmatig intuïtief je dag door te gaan. Dat betekent geen plannen maken maar zoveel mogelijk je ingeving volgen. Dus bewust voelen óf en wát je wilt eten. Zonder oordeel impulsen volgen om te dansen, te wandelen, te rusten of te werken. Je creativiteit laten stromen door te schrijven of te tekenen wat in je opkomt. Wanneer je dit langere tijd doet zal je merken dat jouw intuïtie naadloos aansluit bij het ritme van de maan en de seizoenen. 

Je intuïtie vertrouwen vraagt oefening, maar vooral overgave. Gun jezelf de tijd om het te ontwikkelen, met ruimte voor fouten, twijfel en verwarring. Blijf oordeelloos observeren wat je voelt of ontvangt. En maak wat je aanvoelt geen absolute waarheid dat uit móet komen op op jezelf te kunnen vertrouwen. 

Leren hoe je jouw intuïtie versterkt?

Wil jij jouw intuïtie versterken? Bij The School of Healing zijn diverse classes die je hierbij kunnen helpen. Bijvoorbeeld de masterclass Vergroot je Intuïtie van Petra van Dreumel. Hierin deelt zij 5 technieken en tools die je direct helpen om jouw intuïtie te ontwikkelen.

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

    Join the mailing list

    This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.