Mind, Natural health

Tot rust komen: de 7 typen rust

Voel je vaak opgebrand, ben je snel overprikkeld of lijk je maar niet uitgerust te raken? Deze 7 typen rust hebben we allemaal nodig om fysiek en emotioneel tot rust te komen.

Tot rust komen

Herken je dit: na een lange dag of drukke periode voel je je moe en overprikkeld. Je lijf vertelt je: ik heb rust nodig. En dus neem je je voor om een avond vroeg naar bed te gaan. Maar toch wordt je na een lange nacht slaap niet uitgerust wakker. Dat kan zomaar komen doordat slaap niet de rust was waar je lichaam behoefte aan had. 

Er zijn namelijk 7 types van rust, en slaap is daar slechts één van. 

Rust en slaap zien we vaak als hetzelfde, en denken we dat slaap dé oplossing is voor de vermoeidheid die we voelen. Maar naast fysieke rust hebben we onder andere ook mentale, emotionele of sociale rust nodig om onze lichaam en ziel weer op te laden. En hoewel ze alle 7 sterk met elkaar verbonden zijn, kunnen ze alle 7 op andere momenten nodig zijn én andere soorten ontspanning van je vragen. 

Écht tot rust komen met de 7 typen van rust 

Fysieke rust

Fysieke rust gaat over je lichaam helpen om te herstellen. Iedereen heeft dagelijks fysieke rust nodig, en te weinig kan zorgen voor stress, concentratieproblemen en afbreuk van cellen. Wanneer je fysiek actief bent en bijvoorbeeld intensief sport, heb je deze vorm van rust meer nodig. Dat kan in passieve rust, zoals slaap of een ontspanningsoefening, of in actieve rust, zoals yoga, stretchen of massage.

Vermijden: Intensief sporten, overmatig eten

Omarmen: Slaap, massage, ontspanningsoefening, yoga of stretchen

Mentale rust

Mentale rust betekent je hoofd even pauze geven. Wanneer je merkt dat je je gedachten moeilijk uit kan zetten, je lastig in slaap kan komen en stress ervaart doordat je je over alles zorgen maakt, dan kan het zijn dat je een tekort aan mentale rust hebt. Maar ook na stevig denkwerk of intensieve concentratie heeft je brein hersteltijd nodig. Meditatie is een goede vorm om mentaal uit te rusten. Vind je dit lastig, begin dan met meditaties van 5 minuten via een meditatie app of geleide meditatie op YouTube. Maar ook even een pauze nemen van het werk en buiten een wandeling maken kan helpen. Heb je rondrazende gedachten, maak er dan een gewoonte van om je gedachten, zorgen, angsten of ideeën op te schrijven voordat je gaat slapen.

Vermijden: willen doorwerken of afmaken, sensorische prikkels

Omarmen: Sporten of bewegen, wandelen, creatief bezig zijn (zonder dat dit veel denkwerk vraagt), meditatie

Sensorische rust

Gemiddeld krijgen we per dag zo’n honderdtwintigduizend prikkels te verwerken. Dat is 5x meer dan een paar honderd jaar geleden. Sensorische prikkels zijn onder andere geluiden, beeldschermen, mensen die door elkaar heen praten of felle lichten. Zeker wanneer je hoogsensitief bent kan dit ervoor zorgen dat je je al snel overprikkeld, moe en gespannen voelt. Vaak klinkt het verleidelijk om na een vermoeiende dag voor de tv te hangen (en tegelijk je telefoon door te scrollen), maar grote kans dat deze extra dosis prikkels je alleen maar meer uitput. De beste manier om sensorische rust te krijgen is door je schermen uit te zetten en de stilte op te zoeken. Neem jezelf bijvoorbeeld voor om een uur voor het slapen gaan je telefoon op vliegtuigstand te zetten. Of stel af en toe een schermloze zondag in. Overdag kan je ook sensorische rust krijgen door voor een aantal minuten je ogen te sluiten en zachtjes over je wenkbrauwen en je slapen te wrijven. 

Vermijden: Televisie of andere schermen, harde muziek of felle lichten, drukke menigten

Omarmen: rustige muziek luisteren, warm bad, meditatie, de natuur in

Creatieve rust

Als creatieveling weet ik: creativiteit geeft ontspanning, inspiratie en energie. Maar ook creatieve energie kan opraken. Zeker wanneer je een creatief beroep hebt, veel moet brainstormen of innovatief moet werken, kan je behoefte hebben aan extra creatieve rust. Zonder dat voel je je al snel ongeïnspireerd of blijft wat je maakt op een matig niveau hangen. Creatieve rust kan je op verschillende manieren opdoen. Bijvoorbeeld door de natuur in te gaan en je te laten inspireren door de creatiekracht van de natuur. Of door de schoonheid van kunst of architectuur in je op te laten nemen. Creatieve rust kan je ook krijgen door wel te creëren, maar juist op een meditatieve manier en zonder enige druk. 

Vermijden: Intensief denkwerk, brainstormen, creatief willen presteren

Omarmen: Wandelen in de natuur, museum bezoeken , ontspannen creatief bezig zijn

Emotionele rust

Emotionele rust is nodig wanneer je veel emoties voelt, maar deze niet de ruimte geven die het nodig heeft. Bijvoorbeeld woede die onderdrukt wordt of verdriet dat niet verwerkt kan worden. Vooral wanneer we niet onze ware zelf laten zien, zeggen dat alles goed gaat terwijl dat niet zo is of ons leven een emotionele achtbaan is, hebben we meer emotionele rust nodig. Emotionele rust ontstaat het meest juist wanneer we onze emoties aankijken. Dit kun je bijvoorbeeld doen door alle emoties die je voelt op te schrijven, en vervolgens bij iedere emotie 2 minuten stil te staan. Sta jezelf toe om deze emotie echt te voelen, en neem waar wat er in je lijf gebeurd. Na deze twee minuten schrijf je op wat je voelde of wat er in je opkomt en ga je naar de volgende emotie. Maar ook technieken als EFT (Emotional Freedom Technique) of intuïtief tekenen of dansen kunnen helpen om de emoties te laten stromen.

Vermijden: Sociale contacten / drukte, televisie, social media

Omarmen: Schrijven of tekenen, EFT of energie oefeningen, Yoga

Sociale rust

Wanneer er een tekort is aan emotionele rust is er vaak ook behoefte aan sociale rust. Sociale rust geeft ons even een pauze van de interacties met anderen. Hoe gezellig ook, grote menigten, continu bij anderen zijn, intensieve gesprekken of sterk aanwezige personen kunnen veel sociale energie van ons vragen. Vooral introverte en hoogsensitieve mensen kunnen een grote behoefte hebben aan sociale rust, want andere mensen kunnen een grote hoeveelheid prikkels bezorgen. Sociale rust zegt het eigenlijk al: het is vooral even alleen zijn. Een warm bad, een wandeling alleen, een dag geen mensen om je heen. Maar ook wanneer er relaties zijn in ons leven die meer energie vragen dan ze geven groeit de noodzaak tot sociale rust. In dat geval is het belangrijk om je te omringen met mensen die jou steunen en voorzien van positieve energie.

Vermijden: Sociale contacten / drukte, personen die energie kosten, social media

Omarmen: Wandelen in de natuur, warm bad en self care, liefdevolle gesprekken

Spirituele rust

Spirituele rust is nodig wanneer we ons juist afgesneden voelen van onszelf. Het is dus niet rust hebben van het spirituele, maar juist rust vinden in de connectie met iets groters dan jezelf. Spirituele rust kan je zien als voeding voor de ziel, en kan gevonden worden in bijvoorbeeld meditatie, healing of het luisteren van spirituele podcasts. Maar ook andere activiteiten die je helpen om je verbonden te voelen met je ziel, zoals creativiteit, flow schrijven of wandelen in de natuur, kunnen hierbij helpen.

Vermijden: Nieuws / media, jezelf bezig houden / afleiden

Omarmen: Wandelen in de natuur, spirituele inspiratie zoals een podcast of boek, meditatie, healing, creativiteit of flow schrijven

Welke type rust heb je nodig?

Weten welke soort rust jij nodig hebt helpt je om je balans te herstellen en je energie weer op te laden, zelfs zonder extra uren te maken in je bed. Dit is met name belangrijk wanneer je hooggevoelig bent, laag in energie of stress en spanning ervaart. Op die momenten gebeurt het namelijk maar al te vaak dat je gedurende de dag zo overprikkeld raakt dat enkel fysieke rust in de vorm van slaap niet voldoende is om weer te herstellen. 

Ook zijn bepaalde soorten van rust vaak met elkaar verbonden. Zo zal je op een emotioneel intensieve dag je afleiding vaak zoeken in externe prikkels om zo de emoties te onderdrukken. Het gevolg is dat je zowel emotioneel als sensorisch uitgeput bent. En andersom ook: door een dag met veel externe prikkels, bijvoorbeeld in een pretpark, zal je ook emotioneel uitgeput zijn omdat je al deze indrukken moet verwerken. Ook sociale vermoeidheid gaat vaak samen met sensorische vermoeidheid of emotionele vermoeidheid. Mensen produceren nou eenmaal aardig wat geluid en prikkels. 

Door gedurende de dag bewust te zijn van de mentale, creatieve of emotionele inspanning die je hebt geleverd weet je beter welke soort van rust je nu nodig hebt. De plekken waar je het meeste energie hebt moeten geven, zijn vaak ook de gebieden waar we als eerste weer moeten opladen. 

Met liefde voor jou, Petra van Dreumel

Tot rust komen door je lichaam en ziel in balans te brengen? Deze lessen bij The School of Healing kunnen je helpen:

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

    Join the mailing list

    This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.