Mind, Natural health

Waar kan een holistisch coach bij helpen?

De kans is groot dat, wanneer je dit leest, je al eens eerder van de term ‘’Holisme’’ of ‘’Holistisch’’ hebt gehoord. Maar… Wat is Holisme eigenlijk? Waarom Holistisch? En waar kan een Holistisch coach bij helpen? In deze blog neem ik je (virtueel) mee in de wereld van het Holisme; ik leg je onder andere het verschil uit tussen Holistisch coachen en Holistisch helen, en of een Holistisch coach jou kan ondersteunen bij het bereiken van jouw doelen… Lees je mee?

Wat is holistisch?

Jan Smuts (voormalig premier van Zuid-Afrika en filosoof) is de bedenker van de term ‘’Holisme’’, welke hij benoemt in zijn boek ‘’Holism and Evolution’’ (1926). Het woord Holisme stamt af van het Grieks (Holos) wat geheel/volledig betekent. Holisme is een levensovertuiging waarbij zingeving en de relatie met jezelf centraal staan; je beschouwt jezelf als onderdeel van het grotere geheel waarin ‘alles’ met elkaar verbonden is. Het Holisme bestaat uit vijf componenten; fysiek, mentaal, emotioneel, energetisch en spiritueel. Volgens het Holisme zijn al deze componenten met elkaar verbonden en kan het één niet zonder het ander (bestaan). Holistisch betekent in een notendop dat al deze componenten aandacht krijgen tijdens de benadering van een bepaalde situatie en/of behandeling van een bepaald probleem.

Wat doet een holistisch coach?

Een Holistisch coach begeleidt jou op jouw ontwikkelingspad en helpt jou bij het bereiken van jouw persoonlijke doelen. Hierbij gaat een Holistisch coach intuïtief te werk en stemt zich energetisch op jou af; alles is immers energie en iedereen vibreert op een andere frequentie. Tijdens dit proces kijkt een Holistisch coach altijd naar het ‘grotere plaatje’ ofwel naar het geheel van de componenten die volgens het Holisme met elkaar verbonden zijn.

Via het stellen van de juiste vragen – die betrekking hebben op alle componenten van het Holisme – komt een Holistisch coach bij de kern van een bepaald probleem of vraagstuk; hierdoor verkrijg je de inzichten die nodig zijn om verandering teweeg te brengen. Ook biedt een Holistisch coach vaak praktische, Holistische tools die op een dagelijkse basis geïmplementeerd kunnen worden, wat eveneens onmisbaar is als het op verandering teweegbrengen en/of doelen bereiken aankomt.

Het op een Holistische wijze bieden van mentale- en emotionele steun tijdens een coaching traject – waarbij eveneens alle componenten van het Holisme aandacht krijgen – staat bij een Holistisch coach centraal. Het is hierbij belangrijk in gedachte te houden dat iedere Holistische coach uniek is en dus een andere (Holistische) werkwijze kan hanteren, ondanks hun gemene deler (Holisme). Daarbij hebben veel Holistische coaches tegenwoordig hun eigen specialiteit. Ik ben bijvoorbeeld – als Holistisch coach zijnde – gespecialiseerd in het doorbreken van onbewuste, energetische blokkades die jou ervan weerhouden jouw mooiste leven te creëren.

Wat is holistisch helen?

Waar coaching gericht is op functionaliteit, is Holistisch helen meer gericht op disfunctionaliteit (al ben ik zelf niet zo gek op dat woord). Waarbij Holistisch coachen dus voornamelijk gericht is op het bereiken van een bepaald/concreet doel, is Holistisch helen meer gericht op het helen van dis-eases die zich – vaak naar aanleiding van (jeugd)trauma’s – in het lichaam of de psyche van een persoon hebben gemanifesteerd. 

Bij Holistisch helen wordt er wederom naar de gehele mens gekeken; zowel het fysieke- als het emotionele-, mentale-, energetische én spirituele lichaam worden hierbij betrokken. Tijdens dit proces wordt de oorzaak van hetgeen dat geheeld mag worden onderzocht. Door de oorzaak van het probleem te achterhalen, kan de dis-ease écht geheeld worden. Binnen de complementaire zorg wordt er bijvoorbeeld middels medicatie vaak een ‘pleister op de wond’ geplakt; hierdoor ligt de focus meer op het bestrijden van de symptomen in plaats van het achterhalen en helen van de oorzaak.

Er zijn tegenwoordig (gelukkig) veel verschillende manieren om je body, mind & soul op een Holistische wijze te helen. Holistisch helen wordt in sommige gevallen onder de alternatieve zorg geschaald; denk hierbij aan acupunctuur of bio-resonantie. Echter kan Holistisch helen ook via Reiki, detoxificatie op celniveau, Ademwerk en/of Plantmedicijnen worden gerealiseerd… Holistisch helen wordt vaak gecombineerd met Holistisch coachen; in mijn ogen is dit een gouden combinatie aangezien jouw Holistische helingsreis op deze manier wordt verfijnd.

Disclaimer: Ik vind het belangrijk om te benadrukken dat de complementaire zorg in bepaalde gevallen effectief kan zijn en in sommige gevallen als noodzakelijk kan worden geacht. Ook wil ik graag benadrukken dat iemand zijn of haar helingsreis geen eindbestemming heeft en dat alle antwoorden te allen tijde in jezelf liggen (persoonlijke visie).

Wat is het verschil tussen een holistisch coach en een reguliere coach?

Zowel een reguliere coach als een Holistisch coach begeleidt iemand op zijn of haar ontwikkelingspad. Het grootste verschil tussen een holistisch coach en een reguliere coach is echter dat een reguliere coach geen holistische werkwijze hanteert; de kans is dan groot dat niet alle bovengenoemde componenten aandacht zullen krijgen en/of aan bod zullen komen tijdens het werken aan jouw persoonlijke doelen. Waar een reguliere coach zich voornamelijk op het verstand (ratio) richt, richt een Holistisch coach zich daarbij óók op het gevoel (intuïtie). Volgens een Holistisch coach is een mens namelijk meer dan alleen zijn hoofd en gedachten. 

Voor wie is een holistisch coach geschikt?

Zelf ben ik ook Holistisch coach en naar mijn mening is een Holistisch coach voor iedereen geschikt die zich ‘aangetrokken’ voelt tot het Holisme of zich ‘geroepen’ voelt om met een Holistisch coach aan de slag te gaan. In mijn ogen word je namelijk niet voor niets energetisch aangetrokken tot het Holisme; dit laat zien dat jij op dat moment een energetische match bent met het Holisme. Daarbij is het wel belangrijk dat het Holisme met jou resoneert en dat je openstaat voor wat het (jou) te bieden heeft. 

Aangezien er tegenwoordig veel Holistische coaches zijn – met ieder hun eigen specialiteit – en dagelijks mensen zich (laten) omscholen en Holistisch werk gaan verrichten, is er voor eenieder een fijne match te vinden. Dus of je nu gezonder wilt leven, jouw mooiste leven wilt creëren, energetische blokkades wilt doorbreken en/of jouw innerlijke kind wilt helen… Schroom niet om hulp te vragen; je hoeft het niet alleen te doen!

Liefs,
Liza

Liza Klok
Holistic Healer & Transformational Life Coach

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

    Join the mailing list

    This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.