Mind, Spirtuality

Wat is geleide meditatie?

Wat is geleide meditatie en waarom kan het fijn zijn?

Mediteren… Kan je leren! Middels geleide/begeleide meditaties kun je – op een ‘laagdrempelige’ manier – leren mediteren. Dit wordt door velen als fijn ervaren aangezien mediteren over het algemeen makkelijker gezegd is dan gedaan. In theorie klinkt ‘’mediteren’’ misschien ietwat simpel, maar in de praktijk wordt dit vaak anders ervaren. Regelmatig hoor ik dan ook misvattingen over mediteren; dan hoor ik bijvoorbeeld dat mensen ‘hun hoofd niet stil kunnen krijgen’ ofwel hun gedachten niet kunnen stoppen. Echter is dit niet het doel van mediteren; dat is namelijk je gedachten observeren en simpelweg ‘zijn met wat is’, zonder dat je daar een oordeel aan hangt of op reageert (met als mogelijk gevolg dat het wel rústiger wordt in je hoofd). Daarbij is ‘’denken’’ één van de belangrijkste functies van onze hersenen, dus het proberen om je gedachten te stoppen is een strijd die – helaas – niet te winnen valt…

Maar goed, terug naar het (leren) mediteren middels (be)geleide meditaties; hierbij luister je live of via een opgenomen audio naar een stem – vaak in combinatie met muziek – die je door de meditatie leidt. Er zijn echter veel verschillende soorten geleide meditaties; in deze blog laat ik je kennismaken met deze meditaties die onder andere voor (meer) ontspanning en innerlijke rust zorgen. Lees je mee?

Soorten meditaties

Zoals hierboven beschreven, zijn er veel soorten (be)geleide meditaties. Denk bijvoorbeeld aan meditaties voor lichaamsbewustzijn, geleide meditaties voor slaap en meditaties puur voor ontspanning. Deze geleide meditaties hebben – ondanks hun gemene deler – een ander doel; hieronder ga ik in op deze meditaties en hun doelen.

Geleide Meditaties voor Slaap

Zoals je misschien (al) hebt vernomen, zijn geleide meditaties voor slaap erg ‘populair’. Dit komt zeer waarschijnlijk doordat er relatief veel mensen zijn die moeite hebben met in slaap vallen door bijvoorbeeld piekeren na een drukke (werk)dag s ’avonds laat. Niet zo gek, gezien de maatschappij waarin we leven…

Gelukkig zijn er geleide meditaties voor slaap die jou helpen om sneller in slaap te vallen, wat dus ook het voornaamste doel is van deze meditaties. Je luistert, voordat je gaat slapen en terwijl je lekker in bed ligt, naar een slaapmeditatie en laat je simpelweg ‘meevoeren’ door de stem van degene die de mediatie leidt. Er zijn verschillende soorten geleide slaapmeditaties, denk bijvoorbeeld aan yoga-nidra, slaapmeditaties waarin fictieve verhalen worden verteld of waarbij de nadruk bijvoorbeeld wordt gelegd op dankbaarheid en reflectie. Ook bestaan er geleide slaapmeditaties waar je de hele nacht naar kunt luisteren; op deze manier kan je onder andere jouw onderbewustzijn helpen herbedraden.

Een fijne tip: naast het doen van een geleide slaapmeditatie kan het erg waardevol zijn om een fijne avondroutine voor jezelf te creëren of deze onder de loep te nemen, zodat je zo ontspannen mogelijk aan de meditatie begint. Ondanks dat een slaapmeditatie heel behulpzaam kan zijn, blijft het een meditatie. Het is (helaas) geen gouden pil. Een paar vragen die je jezelf kunt stellen: Hoe ziet mijn ‘ideale’ avond eruit en wat is hiervoor nodig? Op welke manier(en) kan ik zo ontspannen mogelijk aan de slaapmeditatie beginnen? Wat werkt voor mij en wat minder? Probeer een fundament voor jezelf te creëren waarbinnen je je gevoel volgt.

Lichaamsbewustzijn Meditaties / Bodyscan

Naast de geleide meditaties voor slaap, zijn er ook geleide lichaamsbewustzijn meditaties. Deze meditaties helpen jou om – geen verrassing – jouw lichaamsbewustzijn te vergroten ofwel je bewust(er) te worden van jouw lichaam. Lichaamsbewustzijn meditaties kunnen echter ook ingezet worden als slaapmeditatie.

Herken jij jezelf in het volgende? Veel in je hoofd zitten, je niet zodanig bewustzijn van (de signalen van) je lichaam en onbewust jouw lichaam en de signalen ervan ‘negeren’. Zo ja, dan kunnen lichaamsbewustzijn meditaties een (gedeeltelijke) uitkomst bieden. 

Middels de zogenoemde bodyscan kan een geleide meditatie voor lichaamsbewustzijn jou helpen om weer verbinding te maken met (bepaalde delen van) jouw lijf. Degene die dit soort meditaties leidt, neemt je via zijn of haar stem mee langs elk gedeelte van jouw lichaam. Door heel bewust ‘stil te staan’ bij alle delen van je lichaam wordt de ruis in je hoofd minder en kom je weer in contact met je lijf. Op deze manier kan er niet alleen bewust gevoeld worden, maar ook bewust dóórvoeld worden. Win-win dus!

Meditaties voor Ontspanning

Zowel geleide meditaties voor slaap als meditaties voor lichaamsbewustzijn kunnen onder meditaties voor ontspanning worden geschaald. Echter zijn er ook veel andere soorten geleide meditaties voor ontspanning. Denk bijvoorbeeld aan visualisatie-meditaties, affirmatie-meditaties of meditaties waarbij de focus ligt op een bepaalde manier van ademhalen (om bijvoorbeeld (acute) stress te verminderen).

Geleide meditatie voordelen

Geleide meditaties hebben een paar belangrijke gemene delers: ontspanning, rust én helderheid. Deze doeleinden én voordelen spelen een grote rol als het gaat om mediteren…

Ontspanning

Ontspanning is één van de ‘grote’ voordelen van geleide meditaties. Vroeger dacht ik vaak dat ik ontspannen was als ik bijvoorbeeld een serie aan het kijken was, maar het tegendeel was (helaas) waar. Ik was allesbehalve ontspannen; onbewust zocht ik naar afleiding omdat ik mij gespannen voelde en dit oncomfortabele gevoel niet wou (door)voelen. Middels mediteren ofwel het volgen van ontspannende meditatie(s) heb ik mogen leren én ervaren dat ‘echte’ ontspanning in onszelf zit en alleen in onszelf te vinden is, dus door naar binnen te keren middels bijvoorbeeld geleide meditaties.

Helderheid

Een bijkomend voordeel van geleide meditaties is helderheid. Door te luisteren naar geleide meditaties wordt de ruis in je hoofd minder en ontstaat er (meer) ruimte. Deze ruimte zorgt op haar beurt weer voor helderheid waardoor je bijvoorbeeld jouw richting kunt (her)bepalen en/of bepaalde dingen weer kunt overzien. Ruis in ons hoofd ofwel onze gedachten kunnen ons zowel bewust als onbewust soms ‘gek maken’ terwijl deze vaak niet de waarheid/realiteit zijn. Middels geleide meditaties kun je onder andere leren hoe je met deze gedachten om kunt gaan.

Innerlijke Rust

Naar mijn mening is innerlijke rust het grootste en belangrijkste voordeel van mediteren. Iedereen verlangt in ieder geval onbewust naar innerlijke rust aangezien dit onze natuurlijke staat van zijn is. Echter kan innerlijke rust voor eenieder een andere betekenis hebben; het is dan ook belangrijk om na te gaan wat innerlijke rust voor jóu betekent. Geleide meditaties kunnen enorm waardevol en behulpzaam zijn als het op het creëren van innerlijke rust aankomt. Give it a try yourself!

Geleide meditatie & meditatie app voor geleide meditatie oefeningen

Geleide meditaties zijn tegenwoordig ‘overal’ te vinden; denk aan YouTube, Spotify, iTunes en verschillende meditatie apps…

Persoonlijk ben ik fan van de geleide meditaties van Michael Pilarczyk; zijn Meditation Moments App kun je (hier) downloaden. Daarbij geeft Michael Pilarczyk iedere maand een gratis Volle Maan meditatie op YouTube. Zoals ik hierboven beschrijf, zijn er ook op Spotify geleide meditaties te vinden in de vorm van bijvoorbeeld een podcast, waarin verschillende meditatieoefeningen worden (be)geleid. De geleide-meditatie-podcast van John Sarbach vind ik ook erg fijn; ze zijn kort(er), maar net zo krachtig.

Ook hosten veel mensen geleide meditaties via bijvoorbeeld Zoom of Skype; genoeg keuze dus! De School of Healing heeft onlangs – begin januari – ook een geleide meditatie via Zoom gegeven. Aangezien dit een succes was, zal dit zeer waarschijnlijk vaker plaats gaan vinden; houd de website dus goed in de gaten.

Succes met het (leren) mediteren! Ik ben benieuwd naar je ervaring(en).

Liefs, Liza

Liza Klok
Holistic Healer & Transformational Life Coach

Sign up for our
newsletter

This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.

    Join the mailing list

    This way, you’ll be the first one to be informed on our upcoming class schedule, special offers and events. Additionally, you will receive extra features from our teachers. Thank you for joining this collective journey of empowerment.